Sanat;  bireyin iç dünyasını dışa vurmasına olanak tanıyan, yaratıcılığı körükleyen, yaşadığı kültürle bir bağ kurmasını ve diğer kültürlere duyarlılık geliştirmesini sağlayan, hayatın anlamına dair derin bir farkındalık oluşturan evrensel bir dildir.

Görsel sanatlar dersinde; öğrencilerin kendilerini ifade etme sürecinde sanatı kullanmaları teşvik edilirken aynı zamanda özgün düşünme, algılama ve anlamlandırma becerilerini geliştirmeleri üzerine yoğunlaşılır.

Irmak Ortaokulunda;

  • Öğrencilerin estetik bakış açılarını geliştirmek ve sanat yoluyla kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamak,
  • Öğrencilerin sanatın farklı alanlardaki yöntem ve tekniklerini bilmeleri ve sanattaki temel unsurları tanımlayarak görsel okuryazarlıklarını geliştirmeleri,
  • Öğrencilerin özgün düşünme, üretme becerilerini destekleyerek onların yaratıcılıklarını artırmak,
  • Ulusal ve evrensel değerleri tanıyan, genel kültür sahibi bireyler yetiştirmek hedeflenmektedir.

Sanat Dersleri ve Atölye Çalışmaları

Görsel sanatlar dersinde öğrencilerin çok boyutlu bakış açılarını desteklemek amacıyla “resim, tasarım ve seramik” alanlarında çeşitli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.  Resim branşında temel sanat elemanlarını tanıyarak çeşitli teknik beceriler üzerine yoğunlaşılır; öğrencilerin tasarım branşında edindikleri teknik becerileri, fikirleriyle buluşturarak yaratıcı davranışlar geliştirmeleri üzerine çalışmalar gerçekleştirilir. Seramik alanındaki çalışmalarda ise öğrencilerin çeşitli şekillendirme teknikleriyle üç boyutlu algılama ve özgün nitelikte tasarımlar üretme becerisi kazanmaları hedeflenmektedir.

Her yaş seviyesine uygun olarak sanatçılarla buluşma imkânı sağlayan “Irmak Bienali” ve “Sanat Gecesi” etkinliklerimizde öğrencilerimiz sanat dünyasını daha yakından tanıma, kavramsal sorgulama ve bakış açılarını geliştirme fırsatı elde etmektedir. Ders kapsamında çeşitli seviyelere düzenlenen gezilerimizle öğrencilerimizin öğrenme ortamlarını zenginleştirilerek çeşitli eserleri ve farklı kültürlerin/dönemlerin sanatsal ifadelerini keşfetmelerine olanak tanınmaktadır. Öğrencilerimize; öğrenme deneyimini artıran çeşitli yarışma, proje ve kulüp çalışmalarıyla yaratıcılıklarını ifade etme ve geliştirme şansı verilmektedir. Tüm bu süreçlerde öğrenciler aynı zamanda farklı sanat disiplinleri arasında bağlantılar kurma, estetik anlayışlarını zenginleştirme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır.