Vizyonunda yer alan “çağına karşı sorumlu bireyler yetiştirmek” ilkesinden hareketle Sosyal Sorumluluk Projeleri’ne (Community Involvement Projects) büyük bir önem veren Irmak Okulları, Irmak Anadolu Lisesi eğitim müfredatı kapsamında 9. sınıftan itibaren bu programı uygulamaya başlar. 9 ve 10. sınıftaki tüm öğrencilerin uygulamakla yükümlü olduğu bu toplumsal ve sosyal faaliyetleri içeren program, 2015 yılından beri büyük bir özveriyle yürütülmektedir. Söz konusu program; sosyal sorumluluk bilincinin bireylerce öğrenilmesini, benimsenmesi ve uygulanmasını amaçlayan 70 saatlik bir eğitimdir. Okulumuz, kurulduğu 1995 yılından itibaren çok sayıda sosyal sorumluluk projesine imza atmış olmakla birlikte bugün de aynı istikrarla çeşitli projeler gerçekleştirmeye devam etmektedir. Kişisel çıkarların ötesinde toplumsal faydayı ön plana alan bu projelerle öğrencilerimizin; farklı yaşam biçimlerini, ihtiyaç kavramının sosyo-ekonomik yapıya göre değişimini, bireysel ve toplumsal farklılıklara saygı duymayı, inisiyatif alabilmeyi, organizasyon yapabilmeyi, ekip çalışmasını, empati kurmayı, maddi/ manevi olanakların değişkenliğini ve zamanı verimli kullanmayı öğrenerek ömür boyu sürecek toplumsal farkındalıklar kazanmaları amaçlanmaktadır. Irmak Okulları, öğrenci katılımını esas alan sosyal sorumluluk projeleri yanında Irmak Okulları dışındaki toplum gönüllülerinin de yer alabileceği projeler düzenlemeye aynı oranda önem vermektedir.

Program sonunda, projelere katılan ve ilgili görevleri yerine getiren tüm öğrencilere 70 saatlik ve çift dilli olarak düzenlenen “Sosyal Sorumluluk Projeleri(CIP) Katılım Sertifikası” verilir.

Bu eğitim-öğretim döneminde yürütülen CIP Proje Gruplarımız:

GAYA HUZUREVİ

1- GAYA HUZUREVİ GRUBU

GAYA Özel Bakım ve Yaşam Üniteleri Bakım evi kavramının ötesine geçerek Türkiye’de yeni bir yaşlı bakım trendi oluşturmayı hedeflemiştir. Geriatrik bireylerin her türlü ihtiyaçlarına yanıt vermek için kurulmuş ve hizmet sunduğu gruba özel Profesyonel Bakım, Hukuki ve Sosyal konularda destek sağlamaktadır. Akademik Geçmişe sahip yönetiminin önderliğinde kronik bakım hizmetlerinde hemşirelerin önemini benimseyerek Uzman Hemşire kadrosunu genişletmiştir. GAYA Yaşlılık, Alzheimer, Demans, Parkinson ve İnme gibi çeşitli rahatsızlıkları olan, bakıma muhtaç durumda, 24 saat bakım ve gözetim ihtiyacı duyan bireylere hizmet sunmaktadır.

Bu bakım evinde çalışma yapan öğrencilerimiz;

  • Yaşça büyük bireylerle arkadaşlık kurarak onlarla olan sosyal bağlarını güçlendirebilirler.
  • Atölye çalışmalarına katılarak onlarla beraber yemek yapabilir, dans edebilirler.
  • İletişim ve sosyal becerilerini geliştirmek için onlarla sohbet eşliğinde takı tasarımı ve boyama çalışmaları yapabilirler.
  • Hayata dair konulardan konuşarak kuşaklararası farklı sohbet keyfi yaşayabilirler.
  • Onlara bilgisayar, cep telefonu vb. teknolojik cihazların kullanımını öğretebilirler.
  • Bu bireylerin ihtiyaç duyduğu duygusal bağı kurmalarında onlara yardımcı olabilirler.
KADIKÖY HAYVAN BARINAĞI

2-KADIKÖY BELEDİYESİ HAYVAN BARINAĞI GRUBU Sokak hayvanları bizlerle hayatı paylaşan değerli canlılardır. “Hayvanları seven, insanları da sever” düşüncesiyle yola çıkılan bu projede; barınaktaki hayvanların temel ihtiyaçlarını karşılamak, onları gezdirmek, oradaki çalışanlara da destek olmak aynı zamanda doğal hayatlarından uzaklaşmış olan bu hayvanları korumak ve yardıma muhtaç olan bu hayvanların bakımlarını yaparak tedavi edilmelerini sağlamak grubun esas hedeflerdir.

FON GRUBU

3- FON GRUBU Tüm sosyal sorumluluk projelerimizin ekonomik desteğini sağlamak için oluşturulan bir yapıdır. İlgili gruptaki öğrencilerimiz; sene boyunca sponsorluk görüşmeleri, kermesler ve bağışlarla bir bütçe elde ederler. Ardından da İstanbul ve Türkiye’de yer alan diğer tüm illerde tespit edilen ihtiyaç sahibi akranlarına, maddi ve manevi destek sağlamak amacıyla eylem planı hazırlar ve aksiyona geçerler. İlgili projeye katılan öğrencilerde aranan en önemli özellik, iyi iletişim ve pazarlama becerisine sahip olmaktır.

ZİÇEV

4- ZİÇEV İSTANBUL GRUBU (ZİHİNSEL YETERSİZ ÇOCUKLARI YETİŞTİRME VE KORUMA VAKFI) Öğrencilerinin bireysel durum ve yeteneklerini göz önünde tutup, özel eğitime gereksinimi olan bireyin sahip olduğu potansiyeli en üst seviyeye çıkartarak kendilerine yeten, bağımsız ve üretici bireyler olmalarını sağlamayı amaçlayan ZİÇEV’DE herkes için bir yer var! Öğrencilerimiz burada: 

  • ZİÇEV bünyesindeki atölye ve kulüplerine katılarak hem özel çocuklarla keyifli vakit geçirebilir hem de onların eğitimlerine katkı sağlarlar. El işleri, resim, fotoğraf, seramik gibi atölyeler vasıtasıyla özel çocuklara deneyim ve bilgilerini aktararak onların daha üretici bireyler haline gelmelerini sağlarlar.
  • Özel çocuklara bilgisayar kullanımını öğreterek eğitici oyun ve programları kullanabilmelerini sağlayabilirler. Aynı zamanda fotoğraf kulübündeki özel çocuklara, fotoğraf makinesi ve kamera gibi araçları kullanmayı öğretirler.
  • Öğrencilere İngilizce eğitimde destek olabilir, ihtiyaç halinde diğer derslerde de yardımcı olurlar.
  • Kermeslerde satılmak üzere çeşitli eşya bağışında bulunabilir ya da bu eşyaların toplanmasına yardımcı olurlar.
  • Çeşitli kaynaklardan parasal ya da diğer bağış ve kaynak temini için sponsorluklar arayarak vakfa destekte bulunurlar.
  • Vakfın dünyaya açılabilmesi için dokümanların ve internet sitesindeki bilgilerin uluslararası dil olan İngilizce ’ye çevrilmesine yardımcı olurlar.
GEZGİN KİTAPLAR

5- GEZGİN KİTAPLAR GRUBU “Okuyalım – Okutalım” projemiz kapsamında, okuma alışkanlığı kazandırmak ve geliştirmek amacıyla hazırlanan Irmak Okulları logolu gezgin kitaplarımız, bu dönemde de yolculuklarına hızla başlamak için hazır. Özenle hazırlanan ve kare kod eklenen kitaplarımız önce okul bölgesi etrafındaki anlaşmalı çeşitli kafe, restoran ve işyerlerine dağıtılır; buraya gelen kişilerce okunduktan sonra diğer okuyucularıyla buluşmak için başka lokasyonlara bırakılmak üzere yola çıkar. Irmak logolu gezgin bir kitabımızla her an her yerde karşılaşmanız mümkün!

YAKACIK SEVGİ EVİ

6- YAKACIK SEVGİ EVİ GRUBU Yakacık Hatice Abbas Halim Çocuk Sevgi Evi, 7-12 yaş arası korunmaya muhtaç erkek çocukların bedensel, eğitsel, psiko-sosyal gelişimlerini, sağlıklı bir kişilik geliştirip iyi alışkanlıklar kazanmalarını sağlamakla görevli yatılı sosyal hizmet kuruluşudur. Bu grubu seçen öğrencilerimiz gönüllü olarak 

  • Kurum içerisinde bu çocuklara; basketbol, voleybol, İngilizce, futbol, modern diller, çalgı aleti çalma vb. eğitimler vererek onlara destek olurlar, aynı zamanda da motivasyonlarını arttırarak daha öz güvenli bireyler olmalarını sağlarlar.
  • Onlarla sevdikleri oyunları oynayarak yakın arkadaşlıklar kurarlar.
  • Onlarla beraber sesli hikâyeler okur, okuryazarlık becerilerini daha üst seviyeye çıkarmaya destek olurlar.
  • Uygun şartlar sağlandığında kurum öğrencileriyle tiyatro, dans gibi performanslar sergileyebilir ve daha sonra herhangi bir yerde sahne alabilirler.

Söz konusu çocukların ihtiyaçlarına yönelik başka fikirler üretmek de yine, bu sosyal sorumluluk grubunda yer alacak öğrencilerimizin ellerinde…

SESLİ KİTAP

7- SESLİ KİTAP GRUBU Sesli Kitap Projesi, görme engellilerin yanı sıra diğer tür engeli gereği basılı (“printed”) kaynaklardan sınırsızca faydalanamayan bireylerin bilgi kaynaklarına sınırsızca erişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu grubun içeriğindeki çalışmalar kapsamında, Türkiye’deki tüm bireylere ulaşabilmesi için, GETEM (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji laboratuvarı) standartlarına göre kitap seslendirmesi yapılmaktadır. Her yaş grubundan ve her kesimden insan, kitap seslendirebilir. Kitap seslendirmeye başlamadan önce ses tonunun ve diksiyonun uygun olup olmadığına  karar vermek için bir ses kaydı yapılır ve varsa eksikler giderilir. Ardından GETEM’e seslendirilmesi talep edilmiş kitaplar arasından kitap seçimi yapılır ve seçilen kitap seslendirilmeye başlanır. Detaylı bilgi için Boğaziçi Üniversitesi Getem Bölümü’ne internetten ulaşabilirsiniz. https://getem.boun.edu.tr/?q=node/17941

ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ

8- ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ GRUBU Çevre Gönüllüleri Topluluğu bir yapboz olarak düşünülecek olursa bu yapbozun parçalarını da ormanlar, akarsular, denizler,  doğal kaynaklar ve canlılar oluşturur ve tamamlanması için tüm parçaların eksiksiz olması gerekir. Çevre gönüllüleri topluluğu öğrencileri bu parçaları bir araya getirmeye ve parçalardaki sorunları çözmeye çalışmaktadır. Bu grubu seçen öğrencilerimiz gönüllü olarak 

  • Çevre ve doğa bilincini artırıcı faaliyetlerde rol alarak gençlerin çevre bilincinin artırılmasında rol oynarlar.
  • İnsanların doğayla iç içe bulunmalarını sağlayacak etkinliklere katılarak bu bilinci özümserler, doğanın ve çevrenin korunmasıyla ilgili projeler üreterek bu projelerin hayata geçirilmesini sağlarlar. Dünya Pi günü, Dünya Hayvanlar günü gibi etkinliklerde öncülük ederler.
  • Çevre sorunları ile ilgili projeler üretirken aslında tek basına olduğunda bir sorun oluşturmazken  bir araya geldiğinde çevre sorunu oluşturan konuları farklı bakış açısı ve farklı materyaller kullanarak dikkat çekici hale getirmeye çalışırlar.
  • Her yıl yapılan çevre günlerinde bir konuya dikkat çekerek bu sorunların görünür hale gelmesi sağlarlar ve yüksek farkındalık yaratırlar.

Bu eğitim-öğretim döneminde yürütülen ve yukarıda bahsi geçen tüm gruplarımızda (GAYA Huzurevi, Kadıköy Hayvan Barınağı, Gezgin Kitaplar, Ziçev İstanbul, Yakacık Sevgi Evi, Çevre Gönüllüleri, Sesli Kitap, Fon Grubu) yürütülen projeler, katılımcı öğrencilerimizde “yaşanılan hayatın dışında başka hayatların da olduğuna dair bir bilinç yaratma” anlayışını desteklemeye yöneliktir. Bununla birlikte, gelecekte toplumda fark yaratacağına inandığımız Irmak öğrencilerinin bu duyarlılıklarını geliştirmelerini sağlamaktadır. Projelerimiz dışarıdan misafir katılımcı olarak aramızda yer almak isteyen bütün velilerimize, okul paydaşlarımıza ve tüm Irmak Ailesi’ne açıktır.