Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü, Irmak Okulları’nın misyonu ve vizyonu doğrultusunda önleyicilik, destekleyicilik, süreç odaklılık ve gelişimsel rehberlik çerçevesinde hizmet verir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Hizmetleri ile öğrencilerimizin;

• Sınırlarının farkında,
  • Yaşından beklenen sorumlulukları üstlenebilen,
  • Kendisi ve diğer insanlarla barışık,
  • Sosyal yaşamda ayakları üzerinde durabilen,
  • Sorun çözme becerileriyle donatılmış,
  • Duygu ve düşüncelerini yerinde ve zamanında, etkin bir biçimde ifade edebilen,
  • İlgi ve yeteneklerinin farkında, gelişmeye ve öğrenmeye açık,
  • Mutlu ve sağlıklı bireyler olarak yetişmeleri için

sürekli, sistemli ve profesyonel bir yardımın verilmesi hedeflenir.

Bu hedefler doğrultusunda, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümü’nde öğrencilerimizin akademik ve kişilik gelişimleri sürekli izlenir. Sosyal becerileri geliştirici bireysel düzeyde ve sınıf düzeyinde çalışmalar uygulanır. Öğrencilerimizin gereksinim duydukları konularda bilgilendirme ve yönlendirme yapılır. Öğrencilerimizi bir üst öğrenim kurumuna hazırlamak için hedeflerini belirleme konusunda onlara destek verilerek öğrencilerimize bireysel psikolojik danışmanlık hizmeti verilir.

Öğrencilere Yönelik Çalışmalar

Bireysel Görüşmeler

Yıl içerisinde öğrencilerle bireysel olarak görüşülür. Sınıf gözlemi ve saha gözlemi yapılarak öğrenciler hem grup içerisinde hem de bireysel olarak sosyal, duygusal açıdan değerlendirilir. Öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda akademik süreçler, arkadaşlık ilişkileri, duygu ve davranış alanlarında görüşmeler gerçekleştirilir.

Grup Çalışmaları

Yıl içerisinde ortaya çıkan gelişimsel ihtiyaçlar doğrultusunda değerler, duygu düzenleme, öz disiplin, sınav kaygısı gibi konularda gruplar halinde öğrencilerle oturumlar gerçekleştirilir. Bu grup çalışmalarında öğrencilerin sosyal ve duygusal olarak paylaşımlarda bulunmaları ve bu paylaşımlar aracılığıyla kendilerini ifade ederek etkileşim kurmaları amaçlanır. Öğrencilere dinleme, empati yapma, özdeşim kurma ve akran öğrenmesi gibi beceriler kazandırılarak gelişim ve değişim fırsatı sunulur.

Kariyer Günleri

Öğrencilerimizin Kariyer Gelişimini desteklemek için “Kariyer Öyküleri ve Meslek Tanıtım” günleri düzenlenmektedir. Kariyer Öyküleri Konferansı ve Bir Bilene Sor Paneli ile öğrencilerimizin rol model konumundaki kişilerin deneyimlerinden yararlanmaları sağlanır. Bu etkinlikler ile  öğrencilerimizin ilgi duydukları meslekleri her yönüyle tanımalarını sağlamak, doğru hedefler belirleyip, kişilik özellikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilinçli tercihler yapmaları hedeflenmektedir..

Üniversite Gezileri

11. Sınıf öğrencilerimizin motivasyonlarını artırmak ve üniversite ortamını yakından gözlemlemeleri amacıyla üniversite gezileri düzenlenmektedir. Bu geziler ile öğrencilerimizin üniversite yaşantısını tanımaları ve üniversite programlarına dair bilgilerini arttırmaları amaçlanmaktadır.

Seminerler

Yıl içinde gözlemlenen gelişimsel ihtiyaçlar doğrultusunda öğrencilere bilinçli teknoloji kullanımı, sağlıklı beslenme, siber haklar ve sorumluluklar ve ilk yardım gibi çeşitli konularda farkındalık oluşturmak, bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla seminerler gerçekleştirilir.

Sınıf İçi Çalışmalar

Yıl içinde oluşan gelişimsel ihtiyaçlar doğrultusunda öğrencilerle oryantasyon ve uyum, ergenlik dönemi, akran ilişkileri, toplumsal cinsiyet ve flört şiddeti gibi çeşitli konularda farkındalık oluşturmak, bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla sınıf çalışmaları gerçekleştirilir.

Velilere Yönelik Çalışmalar

Bireysel Görüşmeler

Yıl içerisinde tüm velilerle birebir görüşülür. Bu görüşmelerde öğrencilerin gelişim öyküleri alınır, okul içerisinde yapılan gözlemler ve çalışmalar değerlendirilir ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli yönlendirmeler yapılır.

Veli Bültenleri

Gelişim dönemlerine uygun olarak çeşitli konularda bilgilendirici e-bültenler  hazırlanarak velilere belirli aralıklarla gönderilir.

Veli bültenlerimizi dinlemek için spotify hesabımızan ulaşabilirsiniz.

Seminer ve Konferanslar

Eğitim öğretim yılı içerisinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümüne yansıyan konulara ve ihtiyaçlara göre seçilen çeşitli konularda, psikolojik danışmanları ve alanında uzman kişiler tarafından velilere yönelik seminer ve konferanslar düzenlenir.